Αντλίας Θερμότητας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά δεη, ανακαινίσεις, τηλεφωνικά κέντρα voip, Τεχνικός Ασφαλείας, Ασφάλεια στην εργασία, Πέργκολες, pergoles
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά δεη, ανακαινίσεις, τηλεφωνικά κέντρα voip
16021
page-template-default,page,page-id-16021,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Αντλίας Θερμότητας

Μερικές πληροφορίες

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τις αντλίες θερμότητας

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Ο όρος αντλία θερμότητας αναφέρεται σε συσκευές που επιβάλλουν στη θερμική ενέργεια να ρέει με φορά αντίθετη προς τη φυσική. Η δυνατότητά της αυτή, να «αντλεί» δηλαδή ποσό θερμότητας από ένα χώρο χαμηλού θερμοκρασιακού επιπέδου προς ένα χώρο υψηλότερου θερμοκρασιακού επιπέδου, είναι που της προσδίδει και την ονομασία.

Ποια είναι η απόδοση μία αντλίας θερμότητας;

Για να αξιολογήσουμε την αποδοτικότητα μιας αντλίας θερμότητας χρησιμοποιούμε δύο δείκτες αποδοτικότητας τον COP για τη θέρμανση και τον EER για την ψύξη.

 

Για τη λειτουργία της θέρμανσης, Συντελεστής Συμπεριφοράς COP (coefficient of performance) ονομάζεται ο λόγος της θερμικής ισχύος που αποδίδει η αντλία θερμότητας προς την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνει.

 

Αντίστοιχα για την θερινή λειτουργίας της ψύξης, Δείκτης Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΕΕR (energy efficiency ratio) ονομάζεται ο λόγος της ψυκτικής ισχύος που αποδίδει η αντλία θερμότητας προς την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνει. Από τον ορισμό γίνεται κατανοητό ότι όσο μεγαλύτερο το COP ή το ΕER, τόσο πιο αποδοτική η αντλία θερμότητας κατά την θέρμανση ή την ψύξη, αντίστοιχα.

 

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις συνθήκες εφαρμογής! Σήμερα “συναντάμε” σύγχρονα συστήματα για εφαρμογές θέρμανσης με πάνελ καλοριφέρ που έχουν COP = 4,2 (σε συνθήκες άντλησης από τους 7οC στους 45oC).

Εξοικονομώ κατ’οίκον

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την πιο οικονομική μορφή θέρμανσης από άποψη κατανάλωσης, ωστόσο το υψηλό κόστος απόκτησής τους συχνά αποτελεί εμπόδιο στο να προχωρήσει κάποιος καταναλωτής στην εγκατάστασή τους.

 

Μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», όμως, δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της απόκτησης ενός συστήματος, μειώνοντας σημαντικά το αρχικό κόστος.

Υπολογισμός Απωλειών

Η προσεγγιστική μέθοδος ΔΕΝ αποτελεί Μελέτη! Παρακαλώ απευθυνθείτε στον μηχανικό σας.

Υπολογισμός απωλειών κτιρίου:

D = Vκατ. x G x ΔΤ

Όπου:

  1. V = όγκος κατοικίας
  2. ΔΤ = Tεσ. – Tεξ
  3. G = συντελεστής παλαιότητας κατοικίας
  • 1977 → 1982 = 1,4
  • 1983 → 1991 = 1,2
  • 1992 → 2000 = 1,0
  • 2001 → 2005 = 0,8
  • 2006 → 2015 = 0,7

Αντλία Θερμότητας & Δοχείο Αδράνειας

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δοχείων, για διαφορετικές λύσεις και εφαρμογές. Θα πρεπει να προσδιορίσουμε λοιπόν που τοποθετείται και ποια η λειτουργία του δοχείου.
 
Συνήθως εγκαθίσταται σε συστήματα On/Off, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εκκινήσεις. Σε μια Α/Θ τύπου inverter, σωστά διαστασιολογημένη, πολλές φορές δεν έχει χρησιμότητα, καθώς μεγαλώνει τον χρόνο απόκρισης της Α/Θ στις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας (ακυρώνει την αντιστάθμιση).

 

Άποψή μας, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιείται το δοχείο αδράνειας σε συστήματα On/Off και πιο συγκεκριμένα όταν απαιτείται η συνύπαρξη περισσοτέρων του ενός συστημάτων (ηλιακά & αντλία θερμότητας, ενεργειακό τζάκι & αντλία θερμότητας, λέβητας πετρελαίου & αντλία θερμότητας), καθώς στις περιπτώσεις ψύχους είναι σημαντική μια εφεδρεία. Είναι έμπρακτα αποδεδειγμένο ότι δεν χρειάζεται να υπερδιαστασιολογηθεί ένα σύστημα, καθώς με την κατάλληλη χρήση άλλης βοηθητικής πηγής μπορούν να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες, χωρίς να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το συνολικό κόστος της θέρμανσης (λέβητα πετρελαίου οι περισσότεροι ήδη έχουν).

Μύθοι & Αλήθειες
  1. Αντλίες θερμότητας υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών
  2. Αντλίες inverter ή σταθερών στροφών
  3. Αναγκαιότητα δοχείου αδράνειας

 

Ας τα δούμε τελικά συνολικά …

Είναι γεγονός πως αυθαίρετα οι έμποροι διαχωρίζουν τις Α/Θ ανάλογα με τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας τους (υψηλών/μεσαίων/χαμηλών). Όμως οι αντλίες θερμότητας θα πρέπει να αξιολογούνται κυρίως με ενεργειακά κριτήρια, ανάλογα με την επιθυμητή χρήση. Επίσης, σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από κατασκευαστές που διαθέτουν και τους δύο τύπους Α/Θ προκύπτει ότι η τεχνολογία inverter δεν οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερους ετήσιους συντελεστές απόδοσης, ειδικά όταν τα λεγόμενα «on off συστήματα» εγκαθίστανται με σωστά διαστασιολογημένα δοχεία αδρανείας.

 

Παραπάνω αναφέραμε πως η συμβολή του δοχείου αδρανείας είναι καθοριστική στη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων με αντλίες θερμότητας, ειδικά όταν αυτές είναι σταθερών στροφών και διαθέτουν και βοηθητικά/εφεδρικά συστήματα. Το δοχείο αδρανείας λειτουργεί ως ενδιάμεση αποθήκη θερμικής ενέργειας, μειώνοντας τις εκκινήσεις των συμπιεστών και συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην μακροζωία τους. Επίσης, διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης κατά την απόψυξη της εξωτερικής μονάδας.

 

Στην περίπτωση όμως που έχετε προμηθευτεί μια Α/Θ τύπου inverter και αυτή είναι υπερδιαστασιολογημένη, τότε καλείται να λειτουργήσει για μεγάλα διαστήματα ως on off. Για να αποφύγετε λοιπόν την πρόωρη “γήρανση” του συμπιεστή σας, δεν αντικαθιστάτε την αντλία, τοποθετείτε ένα δοχείο αδράνειας.

 

Που καταλήγουμε λοιπόν? Στο μοναδικό συμπέρασμα! Δεν υπάρχει καθολική λύση. Το κάθε σύστημα σχεδιάζεται για να καλύψει τις προσωπικές ανάγκες και μόνο. Μην αντιγράφετε λύσεις και κυρίως διαστασιολογήσεις τρίτων, βάσει τετραγωνικών. Απευθυνθείτε σε κάποιον Μηχανικό ο οποίος θα προσδιορίσει τόσο τις ανάγκες θέρμανσης, όσο και την βέλτιστη λύση για την δική σας οικία!